zondag 25 maart 2012

Zonnekijken











Dit is een lange documentaire die zich richt op de reis van een jonge man in een weinig bekende wereld van sungazing (zonnekijken), een oude praktijk van het direct in de zon kijken voor lange tijd.

San Francisco, Californie 2004: Een flyer op school maakt reclame voor een lezing van een oudere Indiase man, die tot de verbeelding spreekt van een jonge man genaamd Mason. Op de flyer staat: "Je kan jezelf opladen met zonne-energie." Op de flyer staat ook dat de Indiase man, HRM (Hira Ratan Manek), niet meer heeft gegeten sinds 8 jaar, wat een direct gevolg van sungazing is.

Geintrigeerd door de lezing, begint Mason deze eenvoudige praktijk samen met een paar andere klasgenoten. Elke dag, in overeenstemming met het protocol van HRM, staan ze op blote voeten op de kale aarde, direct kijkend in de zon, en elke dag voegen ze 10 sec tijd toe aan hun sungazing tijd. Het doel, volgens HRM, is het bereiken van 44 opeenvolgende minuten van direct in de zon kijken. Dit zou je kunnen bereiken in 9 tot 12 maaanden. Op het moment dat je de 44 minuten hebt bereikt zou je je volledig kunnen opladen, wat betekent dat het niet alleen je mentale en fysieke kwalen geneest, maar ook zonder de wens of noodzaak van voedsel kunt.

Moderne sungazers geven veel voordelen voor de gezondheid met inbegrip van het betere gezichtsvermogen, een betere vitaliteit, gewichtsverlies, en in sommige gevallen meer diepgang, en een volledig verlies van de wens en noodzaak om te eten. De belangrijkste theorie van hoe dit mogelijk is, is gericht op het stimuleren van de pijnappelklier door direct zonlicht in te voeren in de hersenen via de ogen - de enige externe uitdrukking van de hersenen - en dit reist dan langs het retina-hypothalamus-darmkanaal. Hersenscans van HRM, 70 jaar, geven aan dat zijn appelklier 3 keer zo groot is als bij de normale man, ondanks zijn gevorderde leeftijd, wanneer de pijnappelklier de neiging krijgt om te krimpen. (Bovendien was HRM onderdeel van een 411 dagen medische studie, waarin hij gedurende die tijd niet heeft gegeten)

Mason ontdekt al snel dat deze reis een eenzame reis gaat worden, want de maatschappij lijkt om voedsel te draaien, familiebijeenkomsten, maatschappelijke functies en het dateren van alle centrum op het eten. Maar als de sungazing tijd verhoogt wordt, zo worden ook de positieve effecten verhoogd. Als voormalig schansspringer en langlaufer, heeft Mason zowel fysieke als mentale versterking gekend, maar hij vindt dat sungazing veel krachtiger is dan alles wat hij heeft gevoeld. Aan de andere kant is hij vervreemd van de samenleving; zijn vriendin maakt het uit met hem vanwege zijn obsessie met sungazing, en anderen, met inbegrip van zijn familie, worden afgeschrikt door zijn nieuwe ijver.

Wanneer Mason 40 minuten sungazing bereikt, verdwijnt zijn verlangen om te eten. Zijn conflicten zijn sociaal en cultureel gedreven en in strijd met wat hij werkelijk voelt. De enige reden waarom hij eet is als gevolg van sociale verwachtingen en enkele twijfelingen aan zichzelf. Kan dit echt gebeuren? Is het mogelijk?

Mason's eenzaamheid en nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat hij andere mensen opzoekt die hetzelfde doen - anders dan de 70 jaar oude Indiase man - in de hoop dat ze hun verhalen en ervaringen willen delen, zodat hij een beter inzicht krijgt in dit fenomeen. Eet de zon volgt Mason op een cross country tour die hem verbindt met verscheidenheid aan kleurrijke sungazers: een Hollywood-advocaat, een praktiseren Mormoon met 5 kinderen, een religieuze groep die gelooft dat Jezus een sungazer was en zelfs een sungazing oogarts, die al 20 jaar aan sungazing doet. Afgewisseld met de reis van Mason zijn interviews met wetenschappers en artsen.

Mason's verwarring stijgt terwijl hij navigeert door deze subcultuur van sungazing. Zijn verhaal eindigt in zijn uiteindelijke beslissing om door te gaan en de afwerking van de 44 minuten protocol. Zal Mason slagen? Wat zal er gebeuren als hij de 44 minuten bereikt? Is HRM eerlijk? Is het echt mogelijk om te lezen zonder te eten?

Eet de zon is het verhaal van de strijd van een man om de waarheid bloot te leggen en uiteindelijke de kracht van de geest onthult.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal, kijk dan uit met meteen recht in de zon te staren. Ga zelf eerst meer informatie hierover zoeken. En bouw het altijd langzaam op.

Zoek bij ziekte altijd eerst professionele medische hulp.



Auteur: Suzanne

Bron: Earthwatcher.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten