donderdag 8 maart 2012

De maya kalender en ons natuurlijke ritme


Het enige wat we over de maya kalender te horen krijgen is het jaar 2012 en dat er dan een cyclus is afgerond. Vervolgens zal er gewoon weer een nieuwe cyclus starten. Maar wat houd die Maya kalender nou precies in. Waarvoor gebruikten zij deze? Als ik dat allemaal zou moeten uitleggen, dan zou ik een heel boek kunnen schrijven. Iets waar anderen wel de tijd voor hadden.

Ik wil jullie graag meer over het "ritme" van de kalender vertellen. Het ritme die afstemt op mens, dier en planeet.

Dagelijks kijken wij op onze kalender of in onze agenda. Sommigen bekijken dagelijks hun horoscoop.

De maya kalender kunnen we ook wel een beetje als een horoscoop zien. Het is een kalender die werkt met ritmes. Volg je deze ritmes dan gaat de kalender voor jouw werken in plaats van andersom. De kalender kan je helpen bewuster te worden van je ritmes zonder enige inspanning.

Neem nu als voorbeeld je dagelijkse ritme voor opstaan. Elke ochtend sta je om 7 uur op. In het begin zet je nog de wekker, en na een poosje merk je dat je elke keer net voordat de wekker afgaat wakker wordt. Je bent dan gewend geraakt aan het ritme.

Is het je ook niet opgevallen dat wij mensen veel van ritmes houden? Zo zitten er overal wel ritmes in. We hebben een slaap- of eetritme, maar ook het ritme van de muziek. Grotere ritmes, zoals het terugkomen van bepaalde trends binnen de mode. De maya's wisten dat ritme belangrijk was voor de mens en hebben dit in een kalender verwerkt. Tijd was voor hen een frequentie, een trilling met een geestelijk concept. Tijd is de barrière tussen oorzaak en gevolg. Tijd is een kunstzinnig gegeven, waar alles op de juiste tijd en plaats samenvalt. Dit kan niet zolang we met onze huidige kalenders blijven werken.

Onze huidige kalender heeft maar 1 doel en dat is ervoor zorgen dat we ergens op een bepaald tijdstip kunnen zijn. Dit is handig om elkaar niet mis te lopen, maar waar onze kalender geen rekening mee houd is het gevoel. We zijn allemaal wel eens op een plaats, waar we het absoluut niet naar ons zin hebben. Zou het niet handig zijn als iedereen zich voorbereid op zijn eigen ritme?



De maya kalender concentreert zich op het lichaam, de tijd, locatie, het gevoel van jou en het gevoel van anderen. Als je hier al alert op bent kan dit meteen goeie resultaten geven. Je bent niet elke dag vrolijk en je kan niet de hele tijd vrolijk doen, als je je ritme weet, kan je je op de minder positieve dagen inspelen. Zie het als een soort weerbericht of horoscoop.

De maya's zien tijd als een cyclus, onze kalender ziet tijd als lineair. Wij zullen dus nooit twee dezelfde dagen hebben, de maya's hebben dit wel. Zij creëerden een ritme die goed op de mens aanvoelde en waardoor men die rotdag, die je wel eens hebt, een beter plekje kon geven.
Volgens de maya's had de dag een intentie en een aspect. Een intentie is iets wat jij uitstraalt naar je omgeving, en een aspect is wat je omgeving uitstraalt naar jou. Als je per dag, een beetje mee gaat "surfen" op deze intentie, kom je in een bepaald ritme. Er zijn 13 intenties, dus na 13 dagen zie je al een ritme.

De Maya's werkten met tandwielen, waarbij verschillende aspecten langs elkaar bewogen en zo bepaalde combinaties creëerden.







Auteur: Suzanne

Bron: EarthWatcher.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten