maandag 19 december 2011

Jouw geboortemaand voorspelt je beroep

Dus je hebt als droom dat jouw kind dokter wordt? Dan moeten ze geboren worden in januari. Astrologische fabel? Wel nee! Het is puur wetenschappelijk!

Onderzoekers analyseerden de geboortemaanden van 19 verschillende beroepen. Daaruit blijkt dat de maand waarin je geboren word de kans bepaalt of Wesley Sneijder 2.0  wordt of timmerman. Schuldeisers en huisartsen worden vaak in januari geboren. Da's teven de maan dat er het minste metaalwerkers ter wereld. Een bevalling in maart verhoogt de kansen dat je de nieuwe Michael Jackson uitpoept als moeder, maar maart is ook goed voor piloten. In april en mei is de verspreiding van de beroepen gelijk.

September is best

Wie in de zomermaanden verjaart, zal geen voetbalspeler, dokter of tandarts worden. Jammer genoeg klopt dat helemaal, ik zit niet bij het Nederlands Elftal, trek geen verstandskiezen en hoef ook niet een student te wijzen op zijn herpes.
Atleten en natuurkundigen komen in september ter wereld. (Usain Bolt is toch een zomerkind? ) De kans dat je, wanneer je in deze maand geboren wordt, een metselaar of kapper wordt, is nihil. Deze kinderen hebben wel een duidelijk voordeel ten opzichte van wie in augustus verjaart, dit komt waarschijnlijk doordat ze geboren worden aan het begin van het schooljaar en dat ze altijd de oudsten van de klas zijn.

Wetenschappelijke verklaring

Hoewel deze 'trends' moeilijk te verklaren zijn, is er een wetenschappelijke oorzaak van het verband tussen de geboortemaand en specifieke gezondheidsproblemen. Volgens onderzoekers bepaalt de maand waarin baby's geboren worden alles van de intelligentie tot de levensduur. Wie in de lente geboren wordt, loopt meer kans op ziekten als astma, autisme, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Deze kinderen zijn ook minder intelligent dan klasgenoten die in andere seizoenen verjaren. Deze verschillen zouden ontstaan door de blootstelling van de moeder aan het zonlicht tijdens de zwangerschap. Dit brengt de productie van vitamine D op gang in het lichaam, een tekort hiervan in de eerste levensmaanden kan effecten op lange termijn hebben.

Je hele leven wordt er door bepaald

Neurowetenschapper Russell Foster: "Deze gevolgen zijn klein, maar erg duidelijk. Het lijkt absurd dat de maand waarin je werd geboren het verdere verloop van je leven kan treffen. Maar hoe lang je leeft, je schoolresultaten, je BMI als volwassene, het feit of je een ochtend- of avondmens bent en de kans op bepaalde ziekten hangen allemaal nauw samen met de tijd van het jaar waarin je het eerste levenslicht zag."

Bron: HLN.nl

Voor een meer uitgebreid artikel met een meer biologische insteek: Dailymail.co.uk (engels)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten